Energiebesparing , weg ermee

Het is niet te geloven hoe vaak je per dag wordt lastig gevallen met energiebesparing. Via alle media worden we bestookt met dit fenomeen. We worden aangemoedigd, ingelicht, overtuigd, bang gemaakt en geïndoctrineerd, alles wordt uit de kast gehaald. Ik snap heus wel dat als we zo doorgaan, er niets van de wereld terecht komt. Maar lieve mensen schei nou toch eens uit met mij te vertellen dat ik geen gloeilamp moet kopen maar een spaarlamp of een nog duurdere LED-lamp. Er is stroom genoeg op te wekken op de wereld. Dat we dat heel dom doen, ligt aan jullie zelf. Sukkels zijn jullie. Niet nadenken, maar gewoon doorgaan met windmolens plaatsen. De meest afschuwelijke bouwsels die we de afgelopen jaren hebben bedacht. Er is geprobeerd deze monsterachtige dingen op te leuken met een kleurtje, maar dat helpt niet, ze ontsieren het landschap verschrikkelijk.
Rij voor de lol eens vanuit de bewoonde wereld naar Almere. Dan kom je over de Stichtse Brug en de ellende komt je tegemoet. Nog erger als je vanuit Harderwijk de polder in rijdt. Honderden van die nare dingen bederven het uitzicht. Het ergste is de weg van Emmeloord naar Lelystad. Niet te geloven, het lijkt wel een bos. Dat mensenhersens dit bedacht hebben. Over tien jaar staat half Nederland op zijn kop omdat het milieu is aangetast. Het visuele milieu wel te verstaan. Horizonvervuiling heet dat dan. We zullen allemaal te hoop lopen tegen deze afschuwelijke dingen.
De andere helft van Nederland staat te janken bij die afzichtelijke zonnepanelen. Zo dat ben ik kwijt.

Elektriciteit is een prachtig iets. Stel je toch eens voor dat we er onbeperkt gebruik van zouden kunnen maken. Hup binnen vijf tot tien jaar alle auto’s elektrisch en weg broeikaseffect. De polen vriezen weer aan en we kunnen zo zachtjes aan de dijken weer gaan verlagen.
We gaan thuis verwarmen en koken op elektra en de fabrieken, machines en vliegtuigen: allemaal volledig elektrisch. Windmolens en zonnepanelen gaan allemaal naar de schroothoop.

Nou je ziet ik heb het gevonden. Ik ben trots op mezelf. Het idee van de eeuw………
De Nobelprijs ligt in het verschiet voor mij, denk ik, alleen nog even kijken hoe we nu onbeperkt elektriciteit kunnen maken.
Maar dat weten we natuurlijk al. Kerncentrales. Opgelost.
Maar wat was daar toch ook alweer mee? Beetje gevaarlijk? Ja, in Iraanse handen of op een Japans aardbevingseiland. Maar hier? Nee echt niet.
Kernafval dan. Ja, daar zitten we wel een beetje mee. Wat moet je met die troep die nog duizenden jaren gevaarlijk blijft? Hier heb je wel een punt.

Alweer gevonden! De Nobelprijs komt dichter en dichter bij.
Zojuist heb ik het leven geschonken aan de radio actieve denktank
(radio = informatie medium, actief moeten de deelnemers zijn en denktank spreekt voor zich)
In die denktank gaat iedereen zwaar nadenken of twee dingen:
Hoe krijgen we kerncentrale's nog veiliger
en
Hoe kunnen we kernafval veilig verwerken of opslaan.
Ze moeten er niet alleen over denken, ze moeten er een passende oplossing voor bedenken.
Zo simpel is het leven.
Wie moeten er allemaal in die denktank? Gewoon iedereen die ook maar een greintje verstand heeft van Wiskunde, Natuurkunde of Scheikunde of wat voor kunde dan ook die iets kan bijdragen.
Iedereen die veel of ook zelfs maar een klein beetje zit te zeiken over de CO2 uitstoot.
Iedereen die veel of ook zelfs maar het kleinste beetje kan bijdragen.
Alle kracht die in de mensen zit moet zich hier op richten. Stop onmiddellijk met het uitvinden van nog zuiniger lampen. Of nog zuiniger elektrische auto’s. Stop met het bedenken hoe je de zonnepanelen nog meer energie kunnen laten opvangen en stop in Godsnaam met die waanzinnige windmolens.
STOP, STOP, STOP met alles, behalve met de radio actieve denktank.
(wat wel handig is, als een klein groepje mensen een beetje nadenkt over accu’s’ die snel op te laden zijn en een beetje veel stroom aan boord hebben. Dat is toch wel fijn voor de elektrische auto’s)
maar STOP, STOP, STOP verder met alles.

Eeuwige roem zal mijn deel zijn en standbeelden worden straks voor mij, Ghans, opgericht. Maar dan moeten jullie het natuurlijk wel doen…..!
Helaas ken ik jullie een beetje en weet dat jullie in doorsnee verticaal denken, kijk maar hoe het de afgelopen tijd is gegaan, en daarom nu nog een keer. Maar dan iets scherper:

1. Iedereen die nu nog bezig is met een windmolen, of er zelfs maar aan denkt, wordt een dagdeel geestelijk onderzocht bij het Pieter Baan centrum en daarna zonder al te veel juridische plichtplegingen voor geruime tijd aan de verkeerde kant van het hek gezet;
2. Iedereen die thuis op zijn dak een zonnepaneel neer wil laten zetten, krijgt een extra belastingtoeslag van 21%;
3. Elke journalist die nu nog een “bezuinigingssuccesje” van een of andere lampen- of autofabrikant in de krant zet, wordt standrechtelijk gecastreerd. Zijn ballen worden geroosterd en die moet hij opeten. Voor het vrouwelijke deel van de journalistiek moet ik nog iets bedenken, maar ik vind wel wat;
4. De eerste de beste die nu nog een goed woord over heeft voor een Audi met een energielabel A, krijgt een taakstraf van 148 uur CO2 snuiven. Voor de niet ingewijden: Zo’n ding gebruikt voor zo’n grote bak wel weinig brandstof, maar vergeleken met een VW-Pluto……een enorme plens. Relatief noemen we dat dan. Gelukkig zijn de meeste mensen te arm om zo’n auto te kopen;
5. Het eerste de beste bedrijf dat nog reclame maakt met zielige ijsbeertjes, wordt gesloten. De inboedel wordt verdeeld en de medewerkers opgesloten;
6. De milieubewegingen worden gedurende de komende 5 jaar op een eiland bij Muiden gedetacheerd. Met oordoppen en een blinddoek worden ze aan het punniken gezet;
7. De fabrieken Rockwool en Isover worden onteigend en volgegoten met beton, maar niet nadat we er wat kernafval tijdelijk in opgeborgen hebben;
8. De LED-lamp fabriek van Philips wordt omgebouwd. Daar mogen nog uitsluitend LED-lampjes worden gemaakt voor zaklantaarns;
9. Greenpeace geven we een stapel geld en sturen we allemaal achter de walvisvangers aan of iets anders, want er blijft nog genoeg over om te greenpeacen.

Ten slotte voor de welwillende en nadenkende medemens nog een paar tips van Ghans:
 Verwijder collectief het begrip energiebesparing uit het taalgebruik (ook Van Dale en het Groene Boekje moeten even meewerken en dit woord in de lijst verouderde en in onbruik geraakte woorden opnemen);
 Loop mee in de demonstratie voor kernenergie;
 Abundantie is het isotoopgehalte van in een in de natuur voorkomend isotopenmengsel. In de natuur komen die elementen waarvan er meerdere isotopen bestaan, in een isotopenmengsel voor, dat --- met uitzondering van enkele bijzondere gevallen --- overal op de aarde gelijk is. Er kunnen meerdere isotopen in ongeveer vergelijkbare percentages voorkomen (bijvoorbeeld: Cu-63 met 69% en Cu65 met 31% in het geval van koper), vaak echter overweegt één isotoop en zijn de andere isotopen slechts in geringe mate aanwezig (bijvoorbeeld bij zuurstof: 99,759% O-16; 0,037% O-17; 0,204% O-18).
Dus dat zegt genoeg, dacht ik.

Warme en energieke groeten van Ghans Dorrebrein.


© Ghans Dorrebrein

Home