SOS

Ik verplaatst mij nu toch al gauw 30 jaar over Neerlands wegen in een auto, ja zo oud ben ik al, en ik ken de verkeersregels als geen ander. Net als u, mobiele veteraan, kunnen ze mij niets meer wijsmaken en ik ben er stellig van overtuigd dat ik mijn rijbewijs in een keer opnieuw zou halen, zelfs de theorie. Kortom, mij maken ze niets meer wijs als het op verkeersregels aankomt. En daarom dit: Van de meeste verkeersregels kan ik wel het nut inzien en aan de nutteloze verkeersregels ben ik wel een beetje gewend, maar waar ik maar niet aan kan wennen is de doorgetrokken streep. Om u een beetje te helpen, dat is een hele lange streep, op de weg, met een begin en een eind.
Deze streep nu, daar mag je niet overheen rijden, zeggen ze, en dat leren ze je bij je rijlessen. Dat leren ze je niet, dat persen ze er in, zodat je dat nooit meer zal vergeten.
Toch rij ik er regelmatig overheen. Wonderlijk genoeg levert mij dat geen bekeuring op, simpelweg omdat wat ik doe, is toegestaan. Ik hoor u denken: waar heeft die man het over.
Over al die keren dat ik terecht over die doorgetrokken streep rijdt. Dat is bijvoorbeeld als er naast een onderbroken streep loopt, zeg maar stippelstreep. Vanaf de stippelstreep mag je wel van baan veranderen, maar als ik dat doe. Kruis ik toch de ononderbroken streep.
Ook als ik de vluchtstrook op moet, en wie moet dat nou niet eens om te bellen, nee ik bedoel omdat je motor kookt, moet ik over de streep. Dat is twee.
In het derde geval rij ik in de buurt van Utrecht en daar is de vluchtstrook ook spitsstrook. Plotseling verschijnen er groene pijlen boven de vluchtstrook en dat is dan ineens de rechterbaan geworden. En in mijn geval, met mijn oude diesel, berijdt ik doorgaans de meest rechter rijbaan. Dus, daar gaan we weer, over de streep
Ten vierde en tenslotte, als ik in een taxi zit, floept die chauffeur bijna doorlopend en alleen maar over doorgetrokken strepen. Van de busbaan op de trambaan en weer terug. Nooit houdt hij zich er aan en hij hoeft het ook niet.

Zoals u ziet ga ik dus zeer regelmatig over de streep en geen politieagent die d’r wat van zegt. Maar wat is het nu. Mag het nu wel of niet?
Desgevraagd aan een verkeersdeskundige – gewoon de eerste de beste op een verjaardag, want iedereen is deskundig op dat gebied – werd mij duidelijk dat het niet mag……. Maar er zijn uitzonderingen! Uitzonderingen? Ja uitzonderingen dat het wel mag en dat hoor je als gediplomeerd weggebruiker te weten. Zeker als je al 30 jaar achter het stuur zit, werd mij nog even fijntjes door een bemoeizuchtig en te wijs buurjongetje (met puisten) toegeworpen. Oom Fred begon omstandig met zijn verklaring over de doorgetrokken streep: “Neef, het is net als met alles in het leven, je moet de dingen in de juiste context zien, en.......”
Oom Fred heeft natuurlijk gelijk, maar ik zat alweer in mijn eigen gedachten.
Ik weet het ook allemaal wel en ik snap het ook wel een beetje, maar deze inconsequenties in wegmarkering maken het volgen van de regels onnodig lastig.
Nee het mag niet, tenzij.....
Ik hou meer van duidelijkheid en consequente regels, dus Rijkswaterstaat waarom niet een nieuw model streep? Voor al die uitzonderingen, beste minister, is toch wel een modern streepje te bedenken? Mocht dat niet lukken, denkt u dan eens aan de variant stip-stip-stip-streep-streep-streep-stip-stip-stip, want dat is wat ik roep bij de huidige regels.


©Ghans Dorrebrein

Home