Brieven aan Papa

Lieve papa,

Ik schrijf je deze brief, terwijl ik niet weet of deze ooit aankomt. Het laatste dat ik van je heb gehoord is dat in Bazjoedan zit. Ik weet echt niet waar dat ligt en of je daar nu nog bent. Helemaal raar is dat ze daar geen internet hebben. Ik kan je niet eens mailen of appen, wat een raar land. Dus moet ik het met een brief doen, net zoals ze vroeger deden. En dan moet je er ook nog envelop om doen en een klein plakkertje in de hoek. Dat noemde ze vroeger een postzegel zegt mama. Ik weet niet hoe deze brief dan bij jou moet komen, maar ik probeer het maar. 
Mama en ik missen je heel erg, ook al laat ze dat niet merken. Omdat ik nu naar groep 5 ga, heb ik van mama een iPad gekregen en zoals je ziet kan ik er al aardig mee overweg, alleen het printen was lastig. Bij de buren hebben ze jonge poesjes, dat is hartstikke leuk en mama zegt dat we er misschien ook wel een nemen als er een leuk vrouwtje bij zit want mannetjes plassen altijd zegt ze. We hebben nu vakantie en af en toe help ik oom Frits op de boerderij want we gaan waarschijnlijk toch niet ergens naar toe. En ik moet extra veel boeken lezen in de vakantie, heeft juf Anje gezegd anders krijg ik problemen met mijn Nederlands op de hogere school en dat doe ik ook wel. Ik blijf ‘s avonds wat langer op want anders zit mama zo lang alleen. We kijken dan televisie en praten wat, ook over jou. Ik snap niet dat mama niet weet wanneer je terug komt van je werk. Ik denk dat jouw werk heel belangrijk is voor jou maar ik zou het liever weer zo hebben als vroeger dat je elke avond thuis kwam. En ik vind het ook raar dat je niet eens even kunt bellen. Mama zegt dat jullie daar geen telefoon hebben. Ze zegt ook dat er nu weinig kans is dat ik er nog een broertje of zusje bij krijg, nu jij zo ver weg werkt. Dat vind ik wel jammer en soms moet ik er een klein beetje om huilen, maar dat doe ik niet als mama er bij is. Opa en oma uit Castricum hebben jou ook een kaart gestuurd, zeiden ze. Nou weet ik niet zoveel meer.
Papa wij houden van je en hopen dat je deze brief krijgt.

1000 kusjes van Marjan en mamaLieve papa,

Ik schrijf je weer een brief, terwijl ik niet eens weet of deze wel ooit aankomt. Mijn vorige brief heb ik twee maanden geleden gestuurd naar Bazjoedan. Ik weet nog steeds  niet waar dat ligt en of je daar nu nog bent. Maar ik probeer het toch maar weer. Mama en ik missen je heel erg, en ze laat het nu ook wel merken. Ik zit bij juf Tanja in de klas en weet je wat gek is papa, juf Tanja is getrouwd met juf Cathy van groep 3a. Maar de juf is wel aardig. En ik hoef niet eens zoveel extra huiswerk te maken, want het gaat best wel goed zegt ze.
Dat van dat poesje gaat niet door want er zat geen vrouwtje bij en mannetjes plassen altijd zegt mama.

We zijn niet op vakantie geweest maar ik heb oom Frits op de boerderij geholpen en daarvoor heb ik zomaar vijftig euro gekregen. Ik blijf ’s avonds wat langer op want anders zit mama zo lang alleen maar ook omdat ik nu huiswerk moet maken. Huiswerk maken is best wel spannend. We praten nu heel veel over jou en ik zie heus wel dat mama af en toe gehuild heeft en ik denk om jou.
Wat ik niet snap is dat zij ook niet weet wanneer jij weer thuis komt en hebben ze daar ook geen postkantoor? We willen heel graag een kaartje en liefst nog een brief van je hebben.
Ik vind nog steeds dat je weer net als vroeger elke avond thuis zou moeten komen. Dat was toch altijd heel gezellig, weet je niet meer?
Bij Catharine hebben ze een zusje er bij gekregen. Het is net een pop en de moeder van Catharine heeft gezegd dat ze er over een paar maanden al best mee kan spelen.
Mama zegt dat er weinig kans is dat ik er nog een broertje of zusje bij krijg, nu jij zo ver weg werkt. Dat vind ik wel heel jammer en soms moet ik er een klein beetje om huilen, en als mama dat ziet gaat ze ook huilen en dat wil ik liever niet. Opa en oma uit Castricum komen volgende week de hele week en dat is leuk want ze zijn hartstikke aardig.
Het is nu weer vroeger donker ’s avonds is dat bij jou ook zo? 

Nou weet ik niks meer. Papa wij houden nog steeds heel veel van je en hopen dat je deze brief wel krijgt.

1000 kusjes van Marjan en mama


Lieve papa,

Ik schrijf toch maar weer een brief, terwijl ik niet weet of deze ooit aankomt. Ik weet nu waar Bazjoedan ligt want ik heb het opgezocht en tjeemig wat is dat ver weg, maar ik weet niet of je daar nu nog bent. Maar ik probeer het toch maar weer. Mama en ik missen je steeds meer, en ze laat het nu ook wel merken. Op school gaat het wel aardig. Wel heb ik laatst Lodewijk en lel gegeven omdat het zo’n sukkel is, en toen moest mama op school komen en moest ik sorry zeggen. En ik had er helemaal geen spijt van! 
De poesjes bij de buren zijn allemaal dood. Op een morgen kwamen ze beneden en lagen ze allemaal dood en de moederpoes was weg.
Ik blijf ’s avonds wat langer op want anders zit mama zo lang alleen en ik heb nu toch een weekje vrij dus hoef ik nu geen huiswerk te maken. We proberen niet zoveel over jou te praten omdat we dan allebei zo verdrietig worden. 
Het lijkt ook wel of we te weinig geld hebben. Mama zegt dat jij altijd geld opstuurt, maar lieve papa, dat ben je toch niet vergeten of zo?
Ik snap er niks van dat we nog steeds niets van je hebben gehoord. Je weet toch wel dat het nu gauw kerstmis is en dan ben je er toch wel he?
Aljeblieft.
We willen heel graag een kaartje en liefst nog een brief van je hebben. Maar in ieder geval wil ik weten of je met kerstmis thuis bent. We gaan dan gezellig met z’n allen eten en leuke dingen doen
Ik vind eigenlijk nog steeds dat je weer net als vroeger elke avond thuis zou moeten komen. Dat was toch altijd heel gezellig, weet je niet meer?
Ik heb ook even het nieuwe zusje van Catharine mogen vasthouden. Het is net een pop. Dat van dat zusje of broertje maakt me nu niet zoveel meer uit, als je toch maar thuis komt.
Opa en oma uit Castricum zijn een hele week hier geweest. Dat vonden mama en ik hartstikke gezellig. We zijn ook nog naar de bioscoop geweest.
Alleen als het laat was zaten ze heel ernstig te praten. Net alsof er een probleem was. Oma zei “Die zie je nooit meer terug die hufter” en toen zei mama dat ik dat niet mocht weten. Het is niet netjes om mensen af te luisteren maar ik kon er niets aan doen dat ik het hoorde en ik begrijp ook niet waar het over gaat.

Papa wij houden nog steeds heel veel van je en hopen dat je deze brief wel krijgt.
Kunnen we nu gauw iets van je horen?

1000 kusjes van Marjan en mamaLieve papa,

Ik schrijf toch maar weer een brief ook al denk ik dat hij niet aankomt. terwijl ik niet weet of deze ooit aankomt. 
Mama en ik missen je steeds meer, en ze laat het steeds meer merken. Maar papa, het geld wordt ook steeds meer een probleem maar mama doet net of er niets aan de hand is. En ik laat niet merken dat ik het koud heb op de fiets. Volgende maand krijg ik een nieuwe jas zegt ze. Mama zegt dat jij altijd geld opstuurt, maar lieve papa, dat ben je toch echt niet vergeten?
Ik snap er niks van dat we nog steeds niets van je hebben gehoord. Volgende week is het kerstmis en ik had zo vreselijk gehoopt dat je er dan zou zijn. Ik wil niet zielig doen maar ik huil bijna elke avond in bed. Ik hoop hééél echt papa dat je komt.
Dat van dat zusje of broertje maakt me nu niet zoveel meer uit, als je toch maar thuis komt.

Papa wij houden nog steeds heel veel van je en hopen dat je deze brief wel krijgt.
Kunnen we nu heel gauw iets van je horen?

Meer dan 1000 kusjes van Marjan en mamaLieve papa,

Het is tweede kerstdag. Waarom ben je er niet? We zouden gisteren uit eten gaan maar op het laatste moment had mama hoofdpijn en ging het niet door. Ze heeft een paar uur op bed gelegen en daarna hebben we broodjes gegeten.
Ook deze brief zal wel niet aankomen. Als je wist hoe wij jou misten zou je vast wel zijn gekomen.
Ik denk dat het voor jou ook heel moeilijk is om zover weg te zitten en zonder ons kerstmis te vieren. Misschien vieren ze dat daar wel helemaal niet.

Papa wij houden nog steeds heel veel van je en hopen dat je deze brief wel krijgt.
Kunnen we nu heel gauw iets van je horen?

Meer dan 1000 kusjes van Marjan en mamaLieve papa,

Hierbij weer een briefje van mij. Zit je nog steeds in Bazjoedan? Het helpt helemaal niet dat ik nu weet waar het ligt.
Ik mis je heel erg en mama wordt steeds bedroefder. Ik probeer wel extra aardig voor haar te zijn maar ze is heeft veel hoofdpijn.
Het geld wordt ook steeds meer een probleem maar mama doet net of er niets aan de hand is. Ik denk echt dat dat geld wat jij hier naar toe stuurt niet aankomt. Ik heb wel een nieuwe jas gehad maar mama is voor haarzelf nog niet kunnen slagen en de winter is eigenlijk toch al voorbij.
Ik heb net even geskypt met oma uit Castricum. Ze is gevallen en heeft haar heup gebroken. Zielig hé. Mama zei dat zodra het geld binnen is wij met de trein naar oma toegaan met bloemen.

Het is zo moeilijk voor te stellen hoe het er uit ziet bij jou en hoe jij er nu uit ziet. Ik wilde een foto van mama en mij laten maken om bij deze brief te doen maar mama had dat liever niet.

Papa wij houden nog steeds heel veel van je en hopen dat je deze brief wel krijgt.
Kunnen we nu heel gauw iets van je horen?

Meer dan 1000 kusjes van Marjan en mamaLieve papa,

Ik schrijf toch maar weer een brief. 
Ik mis je heel erg en mama praat niet meer over jou. Dat snap ik niet want ze mist jou volgens mij net zoveel als ik. Maar misschien doet ze dat om mij niet aan het huilen te maken.

Het geld is geloof niet meer zo’n probleem. We hebben genoeg te eten en ook genoeg kleren. We gaan zelfs van de zomer op vakantie zegt ze. Ook heeft ze genoeg geld om elke week een avondje met een vriendin uit te gaan. Ik ken die vriendin niet maar ik vind het hartstikke fijn voor haar dat ze weer eens wat leuks doet. Het geld wat je opstuurt komt dan toch aan denk ik.

Papa ik moet je wat bekennen. Het mag eigenlijk niet en ik heb het ook niet tegen mama gezegd, maar ik heb Lodewijk net zo lang stiekem zitten pesten totdat hij mij een klap gaf. En wat denk je? Nu moest hij voor de klas tegen mij sorry zeggen. Lodewijk is een hele naar verwende jongen en hij verdient het.

Papa wij houden nog steeds heel veel van je en hopen dat je deze brief wel krijgt.
Kunnen we nu heel gauw iets van je horen?

Meer dan 1000 kusjes van Marjan en mamaLieve papa,

Ik ben jarig geweest en je was er niet bij. Ik heb zoveel om je gehuild dat ik nu niet meer kan huilen, maar ik mis je nog zo vreselijk.
Ik schrijf toch maar weer een brief, terwijl ik niet weet of deze ooit aankomt. 
Ik mis je heel erg en mama praat helemaal niet meer over jou. Daar snap ik niks van.
Papa, ik moet je iets vreselijks vertellen: die vriendin waar ze nu al twee keer per week mee uitgaat is een man. Ik heb het toevallig gezien. Misschien is het beter als je nu meteen naar huis toe komt want dit wil ik niet.

Papa kom gauw,

Wij houden nog steeds heel veel van je en hopen dat je deze brief wel krijgt.

Meer dan 1000000 kusjes van Marjan en mamaLieve papa,

Ik denk dat je mijn brief van verleden week niet hebt ontvangen anders was je wel hier geweest.

En het is nu nog veel erger papa. Hij heet Willem en komt nu gewoon bij ons thuis. Mama snapt niet dat ik hem haat. Ze wordt er zelfs een beetje boos om. Maar ik ben ook boos want ik heb ze (per ongeluk) zien zoenen in de keuken.
Als je nu niet gauw komt gaat alles mis. Alsjeblieft, alsjeblieft alsjeblieft kom terug.

Kusjes Marjan.Lieve papa,

Ik schrijf je deze brief vanuit Frankrijk. Daar zijn we met z’n drieën op vakantie. Het gaat best goed en oom Willem is best wel aardig. Maar ik mis jou wel heel erg nog. Ik heb met hem gefietst op een tandem. Dat is een fiets met twee zadels, en dat is leuk.
Ook gaan we elke avond uit eten en als we weer terug zijn thuis krijg ik een hondje. Een puppy, fijn hé?

Ik heb stiekem aan mama gevraagd hoe dat nou moet als jij weer thuis bent met Oom Willem en zo, maar daar zegt ze niet zoveel op.

Maar ik zou toch maar thuis komen lieve papa.

Veel kusje van Marjan.Lieve papa,

Ik ben weer naar school en zit in in groep 6 en nu heb ik een meester.
Hij heet meester Willem en nu heb ik er twee. Eentje thuis en eentje op school. Ik word er gek van van die Willemen.
Mama zegt dat ik dan maar papa moet zeggen tegen ome Willem. Nou mooi dat ik dat nooit niet, nooit niet ga doen van me leven niet. Ik heb maar één papa en dat ben jij. Raar van mama hoor. Maar mama is wel heel vrolijk tegenwoordig. Ze heeft bijna geen hoofdpijn mer en lacht veel met oom Willem.
Oh ja, ik ben gevallen met mijn fiets. Gelukkig alleen wat bloed, maar mijn fiets helemaal gekreukeld. Ik krijg een nieuwe zegt oom Willem.

Nou ik hoop toch dat je gauw thuiskomt.

Heel veel kusjes van Marjan.Lieve papa,

Waar ik al bang voor was is toch gebeurd. Oom Willem woont sinds vandaag bij ons. In ons huis…! En weet je wat papa, oom Willem had al kinderen. Nu heb ik er twee broertjes bij en die komen elk weekend zegt oom Willem. Ik heb ze nog niet gezien alleen op de foto en ze zien er niet leuk uit. Het is een tweeling en net zo oud als ik. Dat wil ik allemaal niet papa.
Kom snel thuis om alles weer net als vroeger te hebben. Sturen we oom Willem en die rotjongens voorgoed weg.

Kusje van MarjanLieve papa,

Ik moet je zeggen dat het best wel goed gaat. Max en Mex de tweeling zijn best wel lief voor mij. Dat moeten ze ook, want anders krijgen ze op hun donder van oom Willem. Ze zitten wel de hele tijd te klooien met de X-Box en daar word ik gek van. En ze willen dat ik mee ga voetballen en papa, dat doe ik ook gewoon! Ze zitten op een andere school, maar wel in dezelfde groep als ik.
En wat ik wel fijn vind is dat ze er ook met Kerstmis zijn. Lijkt het net of we een gezin hebben.

Kus van MarjanLieve papa,

Ik moet je iets ergs vertellen. Ik dacht dat mama een een beetje dik werd omdat het nu wat beter gaat met haar en ze beter eet, maar weet je wat, ik denk dat ze zwanger is. Is dat niet vreselijk? En hoe kan dat dan als jij hier niet bent?
Melinda, mijn beste vriendin zegt dat mama het met oom Willem heeft gedaan. Kan je je toch niet voorstellen? En dat heet dan een halfzusje of halfbroertje zegt Melinda.

Nou papa, ik weet niet of daar nog wat aan te veranderen is, maar dan zou ik maar als de bliksem thuiskomen.

Liefs van MarjanLieve papa

Ik heb niets meer van je gehoord, dus waarschijnlijk vind je het wel goed dat jouw vrouw zwanger is van een ander. Ik snap dat niet. Maar het gaat wel goed met mama. Ze is behoorlijk dik en het wordt een meisje. Wauw mijn eigen pop straks.
Ik ben wel benieuwd wat jij er van vind.

Met Max en Mex en mij gaat het heel goed. Ze zijn er nu bijna altijd en omdat ze de hele dag papa zeggen tegen oom Willem, deed ik dat laatst ook per ongeluk. Ik vond het geeneens erg. Maar dat is niet aardig voor jou.

Kus van MarjanPapa,

Gisteren waren we met allen naar Ikea. En toen we er uit kwamen zag ik iemand lopen in de verte die precies op jou leek. Samen met een blonde mevrouw met een heel korte rokje. Ik dacht eerst dat het een broer van je was, maar je hebt niet eens een broer dus dat kan niet en toen zag ik dat mama oom Willem aanstootte en ze zei: “Dat is hem.”

En dat hoorde ik.
En toen dacht ik er over na.
En nu snap ik alles.

De groeten van Marjan


© Ghans Dorrebrein

Home