Gratis winkelen

In de winkel van de Jumbo zijn de medewerkers zeer klantvriendelijk. Zo moeten er altijd voldoende kassa’s open zijn en als niet alle kassa's bezet zijn en er toch vier of meer wachtenden zijn voor een kassa, krijg je je poen terug. Dat is toch wel bijzonder.
Ik samen met mijn vrienden naar de Jumbo. We hadden een mooi plan gemaakt. We nemen allemaal een karretje met een paar boodschappen en een van ons vult zijn karretje tot aan de rand, met bij voorkeur de duurste artikelen die we kunnen vinden. We doen net of we elkaar niet kennen en lezen geïnteresseerd de teksten op de verpakkingen in de schappen. Wachten tot het rustig is aan de kassa's en er maar één kassa open is. Dat gebeurt dus niet. Zo slim zijn ze wel daar. Wat wel gebeurd is dat er twee caissières zitten. Eentje helpt een klant en de ander zit een beetje glazig naar buiten te kijken.
Wij zijn er klaar voor. Om extra te vertragen hebben we bij een van de bijna lege karren een blik bonen gedaan, waarvan de barcode niet te lezen is. Dat doe je dus met een sleutel en dan een kras geven in de richting van de streepjes. Zorg wel dat je een van de getallen ook onleesbaar maakt, anders gaat ze het intikken. De andere heeft een hele grote tros bananen, en niet afgewogen. En we weten dat dit bij de kassa niet kan.
Als het zo meteen wat rustiger wordt bij de kassa hebben we nog wel iets voor te bereiden.
Eén van ons gaat straks bij de sigaretten balie een bon bespreken. Een klacht over iets teveel betaald. Dat houdt de juffrouw wel even bezig.
Een ander laat een - bij voorkeur glazen -  fles met olie op de vloer kapot vallen. En weer een ander begint te bellen bij de flessenautomaat. Let op het moet wel allemaal goed getimed worden: het bezig houden van de medewerkers moet wel samen vallen. Dus eerst de fles olie laten vallen...
Uiteindelijk gaat het dan gebeuren. De leider geeft een seintje door een groep-sms'jes te sturen en de fles olie valt. Medewerkers van Jumbo, altijd attent en alert, snellen toe. Op het moment dat de emmer zaagsel wordt gehaald, begint iemand bij de sigarettenbalie over de bon en de bel van de flessenautomaat gaat. Opnieuw gaan de medewerkers rennen.
En dit is dan het moment suprème. Er zijn twee kassa's open en de bruine-bonen-man gaat naar kassa 1 en de bananenvrouw naar kassa 2.
Even een momentje wachten en dan sluiten de zes stuks "twee-boodschappen-karretjes" aan. Bingo. Er staan vier wachtenden aan elke kassa. Het meisje van kassa 1 probeert vergeefs een blik bonen te scannen. Geïrriteerd probeert ze het nummer in te tikken en let niet op het aantal klanten. Het meisje van de balie snapt geen bal van de klant met de bon en let ook niet op. Het meisje van kassa, ontdekt net dat de bananen niet zijn afgewogen en loopt, attent als alle Jumbo-medewerkers, naar de groenteafdeling.
En dan gaat het gebeuren. Hijgend en puffend duwt een complottant of handlanger zijn overvolle kar in de rij.
Drie seconden wachten en dan roepen: kassa bij.
Na vijf seconden wachten en dan roepen: gratis boodschappen. Iedereen kijkt op. En iedereen ziet het. Het klopt. De caissières worden helemaal rood, want dat is nog niet eerder gebeurt in deze winkel. Al het personeel begint te rennen. De handlanger blijft maar roepen: gratis boodschappen. Amechtig komt de bedrijfsleider met zijn vadsige lichaam aanrennen. En hij ziet het ook: vijf karren achter elkaar. En de mensen zien dat hij het ziet. En de caissières zien dat de klanten het zien. En de bedrijfsleider ziet dat de caissières zien dat de klanten het zien. En de klanten zien dat de bedrijfsleider ziet dat de caissières zien dat de klanten het zien.
Kortom, er is geen ontkomen meer aan.
Morrend en pruttelend, begint de Bedrijfsleider alles aan te slaan op een andere kassa. Het is toch gratis? roept de handlanger nog. Ja maar ik moet toch weten wat mijn verlies is.
Uiteindelijk blijkt dat 231 euro te zijn. Dat valt tegen. Jumbo is al niet zo duur en er waren nog een aantal artikelen in de reclame.
 
Lachend gingen we naar huis, met achterlating van een bedrijfsleider die zich er ingeluisd voelde en dat ook liet merken.
 
Thuis hebben we de balans op gemaakt. Met tien man zijn we meer dan een halve dag bezig geweest om dit te organiseren. Dat was dus 23 euro winst per persoon. Dat valt tegen. En dan nog niet eens de boodschappen die we normaal gebruikten. Niemand lustte mosselen, maar ze waren wel lekker duur. De bruine bonen hebben we zelfs betaald en die lust ook niemand.
We zaten met z'n allen met een kater.
Eén van ons zei: misschien kunnen we toch beter gaan werken....
Bij de Jumbo zaten er vanaf dat moment altijd dames achter de kassa, zodra de winkel open was, tot s’avonds laat.


©Ghans Dorrebrein
Home