Lieve luisteraars,

Ghans Dorrebrein heet u weer hartelijk welkom op dit mooie uur van de dag, op radio Dorrebrein.
Net als elke week nemen we deze week weer een stads probleem onder de loep.
Vorige week hebben we bedacht dat we geen televisieprogramma moeten starten onder de titel stadsman zoekt vrouw, als tegenhanger van dat andere vreselijke programma.
Zoals altijd kunt u weer niet reageren en gaan we heel democratisch te werk: Ghans heeft altijd gelijk…

Deze week gaan we het hebben over het prachtig gebouwde Almere.
Het is mooi, maar ze hebben daar echt wel een probleem. De stad groeit nog sneller dan Jorritsma aan het kerstdiner. En dat is helemaal niet leuk. En dat groeien ook niet. De wegen naar de echte steden waar nog werk is te vinden, zijn ‘s morgens om 6 uur al helemaal verstopt. Wil je op tijd op je werk komen als je in Almere woont, dan moet je 's avonds, of aan het begin van de nacht al weg. Maar dat is niet het enige probleem. Het corpulente Almere, heeft – daardoor - ook een naamgeving probleem. Hoe moet je in godsnaam namen vinden voor al die nieuwe straten in het Almeerse. Dat gaat dus niet, wil je het een beetje leuk houden. Dat hebben we al gezien aan de nieuwste wijken.
Je hebt bijvoorbeeld de stripheldenbuurt. Grappig? Oordeel zelf maar, want zo kan het voorkomen dat je in de Calimerostraat woont of in de Rataplansteeg (ja, die debiele hond uit Lucky Luke), of zelfs in de Kamagurkalaan.
Je moet er toch niet aan denken. En dat vindt u ook!
Er zijn allerlei thema’s voor wijken, waarbij de bloemennamen en plantennamen nog wel gaan maar de namen in de filmheldenbuurt wordt al minder. Andere thema’s zorgen er voor dat je in de Banjostraat woont of in de Dorknoperlaan, de Bakkenzuigerstraat of het Giacomettipad. Dat geloof je toch niet!

Nu komt er weer een – hele grote – nieuwe wijk en de gemeente krabt zich achter de oren: welk thema moet je nu weer nemen?
Uiteindelijk is de gemeenteraad nu tot het wonderlijke plan gekomen een lichaamsdelenwijk te maken. Aantrekkelijk, lachwekkend? Ik hoor u denken…!
De burgers van Almere mogen voorstellen doen voor straatnamen van die nieuwe wijk.
Nou dat is wel besteed aan uw geliefde Ghans. Ik heb wel ideeën. Veel zelfs. Maar het lijkt mij leuk lieve luisteraars, dit nu eens samen met jullie uit te vlooien. En omdat dit radio is, is jullie inbreng nul-komma-nul. Niet leuk? Toch wel. luister maar:

We beginnen meteen daar waar jullie allemaal direct en als eerste aan denken: de Kutsteeg, de Anuslaan en de Piemelweg. Zulke viezeriken zijn jullie wel.
Dat gaan we niet doen natuurlijk. Ze zijn wel leuk maar maken geen schijn van kans bij de gemeente. En je weet Ghans op de radio wil wel een beetje serieus over komen.
Hoe pakken we het aan. We bedenken eerst wat lichaamdelen en selecteren die op leukheid. Je hebt namelijk leuke en onleuke lichaamsdelen. I tell you….
Vervolgens plakken we daar een toevoeging aan als –weg, -straat, -plein etc.
Dan kijken we of dat een beetje lekker in de mond ligt.
En als de lijst klaar is sturen wij, Ghans, dit naar de gemeente. De prijs die we winnen gaat in het fonds voor nooddruftige hedendaagse abstracte kunstschilders.

Na het reclame oponthoud, gaan we van start.

Zo daar zijn we weer, lieve luisteraars, en we beginnen met een mooi onderdeel van ons lichaam, het been.
Beenstraat dat bekt wel, dus die komt er op.
Neusbeengracht loopt wel lekker maar Hersenplein niet en zou ik ook niet doen.
En met een beetje fantasie kun je een klein achteraf steegje in die wijk nog wel de mergpijp noemen.
Voetpad is natuurlijk prachtig, vooral als het een autoweg is en tepelhof kun en mag je uiteraard niet laten liggen.
Vingersteeg geeft wat te veel associaties bij sommige mensen, dus doen we niet.
Het is wel jammer dat het echte lichaamsdelen moeten zijn, want ik weet nog wel een paar leuke straatnamen te maken met hurken, lurfen en kladden. Maar ja.

Je hoeft er natuurlijk niet altijd –straat of –laan achter te zetten. Bijvoorbeeld op Vingerkootje nummer 69 wil ik best wonen. Dat kan best. Zou je er straat of weg achter zetten dan loopt het weer niet lekker en krijg je zoiets als de Rimsky-Korssakovweg (ja, ja, die bestaat echt in Almere).
De grote weg door de nieuwe wijk noemen we natuurlijk de Ruggengraat of de Slagader. Aorta zou kunnen maar doet me teveel denken aan een ander programma, dus dat doe ik niet.
Organen zijn ook wel te gebruiken, maar dan met mate.
Zoals leverstraat, nierplein, en blaaspijp, maar meer ook niet
Neusholte is ook erg leuk, maar vind daar maar eens wat bij. Misschien een onderdoorgang?
Het hoogste punt van de wijk noemen we zeker Schedeldak, het pleintje voor de kerk het Heiligbeen en de weg voor het wijkgebouw de Mondhoek.

In ons onderzoek nemen we natuurlijk mee dat er Latijnse namen zijn voor al onze onderdelen.
Os cuneiforme intermediumweg is hetzelfde als, en net zo slecht als Voetwortelbeenweg, dat gaat dus niet. Houden we ons bij de Nederlandse benamingen, stel ik voor (en ik ga er over).

Ik houd u nog even voor, wat ik op voorhand al heb afgewezen:
Baarmoederhalsstraat
Lymfeklierenboulevard
Zwezeriksteeg (al loopt het wel, ik vind het niks)
Hypothalamusplein

Ik twijfel nog aan de Maag-lever-darmstraat. Hier mag je dan nog even over denken
Mooi vind ik Prostraat (goed luisteren hoor)
En als er een brug in de wijk komt, dan moet die elleboog heten. Dat kan niet anders.
En is de wijk toevallig tegen een bos aan gebouwd, dan noemen we die Het Eierstokkenbos. Slaat nergens op maar ligt zo lekker in de mond. Probeer maar, spreek maar eens hardop uit.

Ik wil de gemeente Almere ook nog een paar namen meegeven voor de nieuwe wijk, die ik wel mooi vind, maar waar ik zo een-twee-drie geen bestemming voor weet:
De Bochel, misschien voor een heuveltje in het park;
De Bilnaad, mogelijk voor de busbaan;
De Hartslag, ja, ja, ik weet ook wel dat dit geen lichaamsdeel is, maar het zou zo mooi passen voor
het winkelcentrum;
De Enkelband, zou kunnen voor de rand van de wijk, waar de criminelen wonen;
De Knieschijf, zoek daar zelf maar iets bij.

Na deze braindump ben ik wel een beetje leeg, zeg.
Maar in ieder geval hebben we Almere weer geholpen en kunnen ze er weer lustig verder bouwen.
Wat me nog te binnen schiet, de speeltuintjes in de wijk moeten natuurlijk ook wel in het thema passen. Dus een ribbenkast als klimrek en een hele grote neus als glijbaan.
Volgende keer lieve luisteraars gaan we de enge-ziektenwijk ontwerpen voor Almere.
En ik weet nu al wat er het eerste in u opkomt…!

Tot de volgende keer en de warme groeten van Ghans uit Hilversum.


©Ghans Dorrebrein

Home