Geld besparen in de auto

Elke gram die je extra in je auto meesleept, kost geld. Hoe zwaarder hoe duurder.
Hoe kan dat? Dat merk je aan de motorrijtuigbelasting, maar daar kies je van tevoren voor. Iets anders zijn de brandstofkosten. En daar heb je zelf nog wel wat invloed op.
Loop straks even langs je auto en kijk in de kofferbak wat er zoal in zit.
Ik heb even voor je uitgerekend, wat dat nou kost zo’n auto gevuld met spullen.
Daarvoor heb ik een gemiddelde auto genomen met een gemiddeld brandstof verbruik en een gemiddeld aantal kilometers per jaar. Past goed bij mij. Aan mij is ook alles gemiddeld.
Met een beetje gereken kom ik dan op € 1,25 per kilo per jaar aan brandstofkosten.

Ghans wil je graag deze besparing tips meegeven. Zoals altijd: gratis en voor niets.

· Een vriendje van me had acht bakstenen in zijn kofferbak gedaan vanwege de stabiliteit of zoiets. Een kul reden natuurlijk, die hem wel zo’n € 50 per jaar kostte. Tip: doe dit niet.

· Je schoonmoeder het hele jaar in je auto. Tip: moet je niet doen en zelfs niet uitrekenen.

· Je flesje water heb je bij je voor 75 cent per jaar. En voor de slimmerds, als je hem onderweg leegdrinkt maakt dat niets uit voor de kosten...!

· Je reservewiel kost zo’n € 15 per jaar, maar het lijkt me niet verstandig om daarop te bezuinigen.

· Mijn buurman die niet lid is van de Wegenwacht, heeft een grote stalen gereedschapskist achterin. Helemaal vol met gereedschap. Spaart hem het abonnement van de Wegenwacht uit, maar is jaarlijks € 35 kwijt aan brandstof om dit mee te slepen. Bovendien lig je dan zelf te sleutelen bij -3 graden op de vluchtstrook.

· Dat kinderzitje gebruik je alleen de eerste vijf kilometer naar de crèche, daarna kost hij je € 10 per jaar. Tip: misschien moet je hem daar maar laten.

· Je veiligheidsvestje kost je 20 eurocent als je hem meeneemt en € 80 als je hem niet meeneemt. Dat is de bekeuring namelijk. Tip: meenemen is voordeliger.

Wat heb je hier nu aan?
Niets als je er niets mee doet en € 100 per jaar als je die troep uit je auto haalt.

En... iedereen heeft er wat aan als de 7,2 miljoen automobilisten dat doen. Ja € 720 miljoen.

En als je per ongeluk ook in andere voordelen dan geld bent geïnteresseerd, kijk dan hier eens, om te zien wat het nog meer oplevert, als je die zooi uit je auto gooit.

Ten slotte voor de gezette medemens, reken zelf maar uit wat het kost als je dagelijks naar Mcdonalds gaat. En dan heb ik het niet alleen over de kosten van de hamburger en de brandstofkosten omdat je er voor moet omrijden, maar ook je BMI. Wat? Weet je niet wat dat is? Klik hier.

Warme en zuinige groeten van Ghans Dorrebrein.


©Ghans Dorrebrein
Home