Media Markt

Gejaagd loopt de chef van Media Markt op en neer door de gangen van zijn winkel. Hij moet vier capuchons in de gaten houden, die verspreid over de winkel rondlopen. Hij kent ze wel en kent hun methode: afleiding. En altijd was hij weer een of andere dure laptop kwijt. Maar deze keer zou het anders gaan.
De politie staat al om de hoek in de startblokken. Nu is het zaak dat hij ziet wie er iets onder zijn kleren stopt. Het was er altijd maar één, dacht hij. De andere drie namen niets mee.
Het was zover. De chef had het niet gezien maar een lege doos en een duidelijke bult onder de jas was genoeg. Bovendien trekken ze alle vier langzaam naar de kassa’s. De chef is er eerder en staat bij de uitgang. Vrijwel ongemerkt geeft hij iemand een teken. De capuchons lopen schijnbaar onverstoorbaar, glurend elk langs een andere kassa. De bult houdt even in, maar loopt dan toch door. Opeens is iedereen vlak bij de uitgang. De vier capuchons, de chef en twee politieagenten. En iedereen staat  stil, ook de andere klanten. Alleen de chef beweegt. Hij gaat achter de agenten staan, die hun gummiknuppel te voorschijn halen. Drie capuchons beginnen te bewegen maar de bult twijfelt. Eén van de agenten roept iets wat niemand verstaat en roept het nog een keer. De capuchons komen weer in beweging en de agent die vindt dat hij genoeg gewaarschuwd heeft, haalt uit. Hard komt de knuppel op een rug terecht en de capuchon geeft een schreeuw. De andere agent deelt ook een paar klappen uit en de klanten en kassières vliegen de winkel in. Nu er ruimte is leven de agenten zich uit. Behalve de bult krijgen ze er flink van langs. Een voor een weten de capuchons te vluchten en de agenten behandelen nu de bult. Ademloos kijkt het publiek toe.
En zo snel als het begon, zo snel is het ook weer afgelopen. De capuchon ligt op de grond en beweegt niet, naast hem een laptop en een plasje bloed. De agenten sleuren hem mee naar buiten, de chef pakt de laptop en een kassière komt met een emmertje sop. De agenten praten nog even met de chef en de capuchon achter in de politieauto begint geluid te maken. 
Op veilige afstand staan drie capuchons te kijken hoe de politieauto wegrijdt en de chef weer naar binnen gaat.
De politieauto draait naar rechts en nog een keer en komt aan de achterzijde van het gebouw. Een van hen mompelt iets over snelrecht, iets over kosten voor de maatschappij en de ander pakt een kussen. Samen leggen ze de capuchon op de straat en schieten hem door het kussen drie keer in de borst en gooien alles in de vuilcontainer. De andere agent kijkt voor de zekerheid nog even of hij niet maar ademt en doet de container dicht. Na een klop op de achterdeur, zetten ze de achterklep van de politiewagen open en gaan tien meter verderop staan roken. Schichtig komt de chef naar buiten en zet twee dozen achter in de politieauto. De politieagenten kijken niet om en pas als de achterdeur van de Media Markt weer dicht is, rijden ze weg. Op een parkeerterrein bekijken ze de buit: twee mooie laptops. Media Markt is zo gek nog niet.

© Ghans Dorrebrein
Home